Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ

http://www.lygeros.org/Interviews/EspressoCh_20100501.jpg


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ: Ο επιστήμονας των πάντων

Ένας σύγχρονος Da Vinci ή ένας άλλος Δημόκριτος;
Από τη Σοφία Διγενή

Είναι νέος ωραίος και ...έξυπνος. Ένας άνδρας 1,87, πολύ μοντέρνος, ιδιαίτερα εντυπωσιακός για τις αρμονικές αναλογίες του, θα μπορούσε να είναι "Mr. Έλληνας" αλλά είναι "Mr. ευφυΐα". Σήμερα είναι 42 χρονών και εξακολουθεί να είναι μόνος. Δηλώνει ότι περιμένει να τον βρει η γυναίκα και ότι για εκείνον θα είναι "το συμπληρωματικό στοιχείο που μετατρέπει τα δεσμά σε δεσμό".
Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford - Binet). Γεννήθηκε στο Βόλο αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία. Είναι ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και παρότι διαθέτει ένα "βαρύ" βιογραφικό, παλεύει καθημερινά με σεμνότητα και αλτρουισμό για το μοναδικό του ενδιαφέρον, (όπως ο ίδιος ομολογεί), τον άνθρωπο.

Στρατηγικός σύμβουλος στην Κύπρο

Υπήρξε στρατηγικός σύμβουλος στην Κύπρο στο πλευρό του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Έχει στο μυαλό του όπως λέει την Κύπρο και όταν τον ρωτάμε γιατί αυτός απαντά- δείχνοντας μια αυστηρότητα- ότι είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν θέλει να το ανακατεύει με όλα.
Επιμένει σε όλες τις συνεντεύξεις του ότι το Κυπριακό θα λυθεί: "...δεν ασχολούμαι με προβλήματα που δεν λύνονται, δεν έχω τον χρόνο."
Ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων όπου εντόπισε επ΄ ακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον αείμνηστο πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο απ' όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.

Αλτρουιστής και πολυεπιστήμων

Διδάσκει στην σχολή εθνικής Άμυνας στρατηγική νοημοσύνη, καταστολή τρομοκρατίας. Έχει την δραστηριότητά του στο πανεπιστήμιο της Λυών, όπου η ανακάλυψή του το 1996 είναι η μοναδική που καταγράφεται ως "ρεκόρ στην θεωρία των αριθμών" και την κρατά από τότε μέχρι σήμερα χωρίς να καταρριφθεί από άλλον επιστήμονα. Δικά του δεκάδες βιβλία, θεατρικά έργα, ειδικές μελέτες γλωσσολογίας και άλλων επιστημών.
Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ' έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.
Ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι απέναντί σας και απαντά στα ερωτήματα μου σαν να μιλά σε έναν καθρέπτη τόσο απλά και τόσο αφοπλιστικά.
Το μικρό παιδί από το Βόλο που έμαθε από τον παππού του που διατηρούσε καφενείο, μαθηματικά, μου λέει ότι δεν μετρούσε ποτέ τα αστέρια όταν ήταν παιδί αλλά: "εξέταζα ήδη αν υπάρχουν σχήματα και μετά, με την αστρονομία, κατάλαβα ότι ήταν νοητικά, διότι η σφαίρα που κοιτάζουμε είναι η προβολή που βλέπουμε από τον χωροχρόνο. Η εξέλιξη της εξερεύνησης του χώρου μού έδειξε και το βάθος του χρόνου αλλά και την ουσία της σκέψης του Galileo Galilei, όσον αφορά στη γλώσσα του σύμπαντος, δηλαδή στα μαθηματικά. Είναι τα θετικά της απόστασης, όπως λέω στους φίλους μου. Η απόσταση αναγκάζει τη σκέψη κι αυτή παράγει την ύπαρξη, όπως γράφει ο Descartes. Και για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, οι άνθρωποι χωρίς όνειρα, δηλαδή οι δάσκαλοι έχουν μόνο οράματα."
Σκάκι για έναν «γέρο» δύο ετών
- Έχετε πει ότι "γεννηθήκατε γέρος", αυτό είναι κάτι που τρομάζει. Δεν παίξατε ποτέ σαν παιδί, κύριε καθηγητά;
"Αν σας τρομάζει η γέννησή μου μπορώ να σας καθησυχάσω με τον θάνατό μου. Αν είναι η ηλικία μου, τότε φανταστείτε ότι δεν αλλάζει. Και βέβαια έπαιζα σαν παιδί, αλλά όχι ως παιδί, ακριβώς όπως δείχνω μία σκηνή θεάτρου σε ηθοποιούς. Βλέπουν ότι παίζω σαν ηθοποιός, αλλά όχι ως ηθοποιός, αφού γνωρίζουν τον σκηνοθέτη. Κι αν σκεφτείτε ότι ανεβάζω και έργα μου, μπορείτε να φανταστείτε πόσο λίγο παίζω."

Ο Νίκος Λυγερός παίζει από δύο ετών σκάκι. Αλλά δεν το βλέπει σαν κάτι "πολύ" για ένα παιδί: "Αν αναλύσετε βαθύτερα το σκάκι, θα αντιληφθείτε πόσο περισσότερο τακτικό παίγνιο είναι, παρά στρατηγικό. Κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το εξετάσετε άμεσα, τότε μπορείτε να το μελετήσετε έμμεσα μέσω των υπολογιστών. Επιπλέον, τι είναι το πολύ για ένα γέρο, δύο ετών; Η αλλαγή των συστημάτων αναφορών αλλάζει και το βλέμμα τού παρατηρητή, ειδικά μπροστά στον καθρέφτη της γνώσης."
Όσον αφορά την οικογένειά του και την στήριξη που βρήκε από αυτή στην πορεία απαντά: "Η πορεία δεν έχει στηρίγματα, μόνο εμπόδια. Ο Nietzsche το έθεσε σωστά: ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε δυναμώνει. Φαντάζομαι πως είχα ένα ευρύ πλαίσιο να δυναμώσω μέσω της κοινωνίας, πριν ανακαλύψω τη νοόσφαιρα της ανθρωπότητας."

Είμαστε εγκλωβισμένο μέλλον
- Τα χρόνια που πέρασαν πόσο γέμισαν το παρόν σας;
"Τα χρόνια δεν γεμίζουν το παρόν. Είμαστε εγκλωβισμένο μέλλον μέσα στο παρελθόν και δημιουργούμε μνήμη μέλλοντος. Το παρόν είναι το πεδίο δράσης της κοινωνίας, γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να γεμίσει με κενό. Ενώ οι άνθρωποι χρειάζονται την κενότητα για να παράγουν το απαραίτητο έργο τους."

- Πόσο "πλούσιο" σας έκαναν οι γνώσεις; Πού και πώς τις αναζητήσατε;
"Ξέρετε είμαι του Σωκράτη… Μ' αγγίζουν οι μετα-γνώσεις, εφόσον έχω επεξεργαστεί πληροφορίες, για να ανακαλύψω γνώσεις. Μέσω των μαθηματικών και της φιλοσοφίας δεν ψάχνω πλούτη παρά μόνο σπάνιες ιδέες, διότι κι εμείς διαβάσαμε τον Πλούτο τού Αριστοφάνη."
- Αφιερώσατε πολλές ώρες στη μελέτη;
"Δεν αφιερώνω ώρες στη μελέτη. Η μελέτη είναι η σκέψη μου και η σκέψη μου η ζωή μου. Δεν ξέρω και να κάνω τίποτα άλλο παρά να σκέφτομαι."

- Αισθάνεστε διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους;
"Για τα άτομα είμαι άνθρωπος, για τους ανθρώπους είμαι τέρας, για τους φοιτητές είμαι καθηγητής, δηλαδή τίποτα, για τους μαθητές είμαι δάσκαλος, δηλαδή τα πάντα. Μοιάζουμε με όλους, απλώς δεν μας μοιάζουν. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των χαμαιλεόντων."

- Ζωγραφίζετε και γράφετε ποίηση. Πόσο αρμονικά συνυπάρχουν στη ζωή σας όλα αυτά;
"Αν συνειδητοποιήσετε ότι η ζωγραφική είναι η τέχνη των χρωμάτων, η ποίηση η τέχνη των λέξεων, τα μαθηματικά η τέχνη της επιστήμης κι η στρατηγική η τέχνη του πολέμου, δεν νομίζω να βρείτε πρόβλημα στην εξήγηση της αρμονικής συνύπαρξης στη ζωή μου. Απλώς μην εξετάζετε συνεχώς τη διαφορά των δακτύλων. Παρακολουθήστε το έργο του χεριού. Και το απλό έχει πολυπλοκότητα, εξαρτάται από το επίπεδο ανάλυσης, αλλά μην ξεχνάτε τη σύνθεση, διότι αυτό είμαστε."

- Τι είναι εκείνο που σας ενθουσιάζει. Ασχολείστε με τον αθλητισμό έχετε κάποιο χόμπυ;
"Η ύπαρξη της ανθρωπότητας μέσα στο σύμπαν, η νοημοσύνη ως μέλλον της ανθρωπότητας, η σκέψη ως κομμάτια του χρόνου, η δημιουργία ως δεσμά του χρόνου.
Το χόμπυ είναι για την κοινωνία, όπου τα πάθη και οι θυσίες δεν έχουν νόημα. Έκανα αρκετά αθλήματα ειδικά του στίβου για τις αντοχές, basket και volley για την ομαδικότητα• όσο για το ποδόσφαιρο, τερματοφύλακας. Το κοντραπούντο είναι ένα σημαντικό νοητικό σχήμα για μας. Το σπάνιο ζει μέσα στο κοινό ακόμα κι αν δεν έχει κοινό."
- Τι σημαίνει για σας 189 IQ;
"Μια τιμή χωρίς εκπτώσεις, την τιμή του ανθρώπινου πνεύματος και την προβολή στην ψυχομετρική."

Μοιρασιά της μοναξιάς η φιλία

- Η ζωή κυλά στη μοναξιά; Έχετε φίλους;
"Αυτός που δε βλέπει τη μοναδικότητα κοιτάζει μόνο τη μοναξιά. Η σπανιότητα δεν παράγει θλίψη, αλλά έργο. Μην κοιτάζετε μόνο τις παρέες στο παρόν. Εξετάστε το πλήθος των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων και δασκάλων μέσω των βιβλίων. Μέσω του χρόνου και της ανθρωπότητας έχουμε νόημα, όχι μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας και της μόδας. Όλοι είμαστε μόνοι, απλώς μερικοί το ξέρουν και λίγοι είναι μαζί. Η φιλία δεν είναι παρά η μοιρασιά της μοναξιάς."

- Φθάσατε τα σαράντα, σκέφτεστε καθόλου το γάμο; Μήπως τον φοβάστε; Πως θέλετε τη γυναίκα που θα παντρευτείτε;
"Σημασία δεν έχει αν θέλω γυναίκα, αλλά να με θέλει. Σημασία δεν έχει να την ψάξεις, αλλά να σε βρει. Είναι το συμπληρωματικό στοιχείο που μετατρέπει τα δεσμά σε δεσμό. Το γράφω πιο αναλυτικά στο ορατόριο "Προμηθέας και Αθηνά"."

- Μιλάτε συχνά για τις ανθρώπινες αξίες. Που βαδίζει λοιπόν η ανθρωπότητα κύριε Λυγερέ όταν παντού στον κόσμο αυτές οι αξίες καταπατούνται;
"Η καταπάτηση των αξιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Η κοινωνία υπάρχει μέσω των αρχών, η ανθρωπότητα μέσω των αξιών. Οι αρχές λειτουργούν μέσα στον χώρο, οι αξίες μέσα στον χρόνο. Γι' αυτόν τον λόγο παλεύουν εναντίον των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διότι είναι το έργο που παράγει το ον. Και τα μαθηματικά επιτρέπουν όχι μόνο την κωδικοποίηση της σκέψης, αλλά και τη δημιουργία μνήμης μέσα σε ένα πλαίσιο λήθης. Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι θερμοδυναμικό. Εκτός ισορροπίας, η δημιουργικότητα του χάους παράγει μέλλον."

"
Οι γάιδαροι της αντίστασης» έχουν περισσότερο μυαλό
Ένα άρθρο του κ. Λυγερού σχετικά με τους εναπομείναντες συμπαθέστατους γαιδάρους στη χερσόνησο της Καρπασίας προκάλεσε πρόσφατα δυσμενή σχόλια. Έχει τίτλο «Οι γάιδαροι της αντίστασης» και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εκεί στην άκρη της γης όπου υπάρχουν μόνο ερείπια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών, ζουν ελεύθερα κοπάδια από γαϊδάρους που αντιστέκονται με την ύπαρξή τους στο κατοχικό καθεστώς. Τους είχαν αφήσει οι δικοί μας μετά την βίαιη εισβολή του 1974 και από τότε έχουν κατακτήσει όλη την περιοχή. Δεν λογαριάζουν τα λευκά συρματοπλέγματα των κατακτητών και παραβιάζουν κάθε ψευδο-ιδιοκτησία.... Οι ελεύθεροι γάιδαροι της Καρπασίας απέδειξαν με την ύπαρξή τους ότι η ζωή δεν το βάζει κάτω. Τότε γιατί εμείς να το βάλουμε κάτω. Τριάντα χρόνια είναι πολλά βέβαια μα είναι πολλά και για το μέλλον....»
Άρθρο λοιπόν του Μακάριου Δρουσιώτη στην εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Ένας γάιδαρος με υψηλό IQ» καυτηριάζει την άποψη του κ. Λυγερού σχετικά με τις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων για τις οποίες αναφέρει:«δημιούργησε το ίδρυμα «Αλτρουϊσμός στην Κύπρο», το οποίο ανέλαβε να συντονίσει το μεγάλο δικαστικό αγώνα. Παροτρύνοντας τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων να του δώσουν 250 λίρες έκαστος, ενώ το ίδρυμα θα έβαζε τις άλλες 250 από εισφορές δωρητών για την καταχώρηση ατομικών προσφυγών. ...Το τέλος αυτής της ιστορίας το είδαμε πριν μερικές μέρες. Η μαζικοποίηση των ατομικών προσφυγών και η εμφανής προσπάθεια επίλυσης ενός πολιτικού προβλήματος στα δικαστήρια, οδήγησε στη μαζική απόρριψή τους.... Αν και ο εξυπνότερος Έλληνας, ο Ν. Λυγερός δεν πρόβλεψε το πιο απλό: το σχέδιο του στηριζόταν σε πάρα πολλά «αν» για να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Πάντως, ούτε και τώρα φαίνεται να κατάλαβε τι έγινε. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, ειδήμονες και μη, ο Νίκος Λυγερός υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του ότι η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί σταθμό για το Κυπριακό, επειδή με αυτήν η Τουρκία αναγνώρισε επιτέλους την Κύπρο!» Και λίγο πιο κάτω ο κ. Δρουσιώτης σχολιάζει: «Λοιπόν, μόνο ένας «γάρος» με προσόντα και με IQ 189 θα μπορούσε να εκλάβει το ένστικτο της επιβίωσης ενός τετράποδου σαν οργανωμένη και συνειδητή αντίσταση στην ξένη κατοχή και να το προτείνει σαν παράδειγμα προς μίμηση στο ανθρώπινο είδος.»
Μάλλον ο κ. Δρουσιώτης δεν διάβασε ποτέ του Αίσωπο, θα πούμε εμείς. Γιατί αν έστω και μία φορά είχε διαβάσει ένα μύθο του Αισώπου θα καταλάβαινε το ύφος και το λόγο αυτής της γραφής του καθηγητή Λυγερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: